Recunosc, am minţit. A doua zi după ce am venit de la Braşov s-a ivit ocazia unei excursii scurte la Slănic Moldova, ocazie de care am profitat bineînţeles. Drumul duce din nou pe la Oneşti, pe acelaşi drum infect, însă se continuă spre Tg. Ocna, nu spre Oituz. Localitatea Slănic Moldova este situată între două dealuri şi este destul de extinsă însă numai ultima parte este staţiunea propriu-zisă.
Am parcat maşina lângă terenul de fotbal din centru (care, apropo, e într-o groapă) şi am luat-o la pas prin staţiune.
Staţiunea are accente puternice de pensionarism dar încearcă să scape de ele. Dovadă faptul că în parc nu sunt numai pensionari, ci şi cupluri mai tinere. Nu ştiu exact cum stă treaba cu administrarea staţiunii însă e clar că cineva se străduieşte din răsputeri. În general s-a renovat cam tot ce era de renovat în centru şi chiar se construiesc clădiri noi. Din păcate relieful dă bătăi de cap în sensul că firul de apă care străbate staţiunea e cam năbădăios şi a fost canalizat cu prea mult timp în urmă drept pentru care a început să distrugă malurile. În special în porţiunea cu izvoarele problema e mai pronunţată. Apropo de izvoare. Au fost descoperite de câteva sute de ani şi cică ar fi bune pentru tot felul de afecţiuni. Sunt multe la număr şi deşi sunt apropiate, fiecare are altă compoziţie şi alte proprietăţi. Eu mi-am încercat norocul cu nr. 1 bis însă nu am fost inspirat pentru că era să-mi revăd micul dejun. Gustul a fost oribil din cauza componentei sulfuroase şi am rămas cu un gust sălciu în gură până la prânz.
Prânzul l-am luat aproape de cazinou, care a fost renovat.După masa de prânz ne-am întors la maşini şi am plecat spre Tg. Ocna pentru a coborî în salină. Pentru 13 lei urci în autobuz şi porneşti în jos în mina Trotuş (nu e singura mină de aici, Trotuş e cea deschisă vizitării).
E a treia salină pe care am vizitat-o (am mai văzut-o pe cea de la Slănic Prahova unde se coboară cu un ascensor de coşmar şi pe cea de la Praid unde se coboară tot cu autobuzul). La Praid autobuzul merge relativ drept şi coteşte uşor la dreapta. Culoarul e foarte îngust şi autobuzul abia trece (cel puţin asta e senzaţia). La Tg. Ocna ideea e alta. La început autobuzul merge drept, fără să coboare o bucată de vreo 200 de metri pe o galerie îngustă, arbitrată de un semafor. După galerie începe distracţia. Tunelul se lărgeşte confortabil dar începe să coboare în spirală. Şi coboară...şi coboară...3 kilometri şi jumătate. Fiecare spiră reprezintă un nivel care a fost exploatat deja. Denumirea corectă este "orizont". Ţinta autobuzului este orizontul 9 (drumul se continuă spre orizonturile 10 şi 11).
Imediat după uşa de la intrare pe dreapta se află biserica cu hramul Sf. Varvara, protectoarea minerilor.
Galeria se continuă la stânga şi se intră în salină. După ce am văzut salina de la Praid nu am cum să nu fiu un pic dezamăgit. Din cauză că metoda de exploatare este diferită, în loc de o singură cameră imensă înaltă de câteva zeci de metri spaţiul salinei este ca un fagure.
De fapt fagure este impropriu spus, e de fapt o cameră imensă al cărei tavan este susţinut de coloane aşezate regulat, de aceea nu există impresia de spaţiu mare deschis pe care o ai la Praid de exemplu. Este aproape de sfârşitul programului aşa că nu mai e multă lume. În general sunt oameni veniţi la tratament. Sunt amenajate locuri de joacă pentru copii, terenuri de baschet şi de fotbal şi chiar şi o fântână arteziană.
Mai este şi o cafenea, un magazin de suveniruri, un punct de prim ajutor şi un mini muzeu al sării.Zilele trecute am citit un articol într-un ziar chiar despre salina aceasta. La sfârşit zicea că în salină e linişte (nu prea - mai ales dacă se joacă fotbal - şi pentru că primul impuls al multora, când intră în salină, este să dea un răcnet pentru a verifica proprietăţile acustice ale încăperii). Tot articolul spunea că nu sună telefonul mobil. Probabil numai dacă îl închizi pentru că busola Vodafone afişează mândră pe ecran Salina Tg. Ocna. Oricum, dacă sunteţi prin apropiere, merită vizitată, măcar pentru curiozitate.
Ei şi acum Miscellanea ia vacanţă vreo trei săptămâni, cum am mai promis...