12 October 2011

Grenoble - ţeapa

Imagini din plimbarea prin Grenoble – fără o ţintă anume în afară de ţeapa de beton care mi-a atras atenţia la vizita de pe deal. Drept să spun nici nu m-am interesat dinainte ce ar fi de văzut în Grenoble aşa că nu ar trebui să mă plâng că nu am găsit nimic interesant. Să ţepuim aşadar!
Păi să vedem, avem aşa: o intersecţie cu steaguri.
Ce se vede pe deal sus e Bastilia.
Unul dintre poduri.
Avioane jucând X şi 0 pe cer, de fapt doar pregătind terenul.
Lângă staţia de plecare a telegondolei se află un parc mic şi simpatic care pe lângă faptul că are grădină cu trandafiri şi alte flori...
...are şi o zonă cu platani foarte înalţi unde se formează ca o sală răcoroasă. Salina cu platani i-aş zice. Din păcate nu am reuşit să imortalizez senzaţia în niciuna dintre imagini.
Avem chioşc, dar nici o fanfară.
Dar să nu zăbovim, avem o ţeapă de găsit şi nici o hartă. Străzile întâlnindu-se la unghiuri aleatoare numai drepte nu, orientarea are de suferit. Hmm, Hala Traian? Aşa de rău m-am rătăcit?
Găsesc o staţie de autobuz şi mă lămuresc aşa că revin pe drumul cel bun. Taac, autoportret.
Piaţa prefecturii unde nişte homleşi acaparează cea mai bună bancă.
Ajung în sfârşit şi la ţeapă care e...o mare ţeapă. Parcul se numeşte Paul Mistral iar turnul e construit pentru expoziţia de la 1925 dedicată huilei albe. Ce e huila albă? O poreclă isteaţă pentru hidroelectricitate. Turnul se cheamă Perret după constructorul său şi este primul turn din beton armat din Europa. La origine putea fi vizitat, acum se pare că e prea degradat şi nu numai că nu se urcă dar nu ai voie să stai lângă el pentru că se desprind bucăţi de beton. În consecinţă e înconjurat de un gard temporar. Păcat, aş fi vrut să văd cum e pe dinăuntru. E închis de 13 ani şi se caută soluţii pentru restaurare.

După ţeapă (la propriu şi la figurat) am plecat spre gară încetişor şi pe drumuri ocolite.
Am trecut şi prin zone mai puţin interesante dar se găsesc şi acolo lucruri de fotografiat.
Undeva pe lângă gară.
În tren înainte să plece - pe o cutie metalică era scris „libre”. Da, într-adevăr, liber să mă întorc la muncă.
Urmează (poate nu fix imediat) partea a doua din Grandes Alpes, o furtună, o autopsie, nişte metrou parizian şi alte asemenea.

5 comments:

Alexandra said...

Da, da, hai cu partea a doua! Suna foarte interesant!

Prea tare Hala Traian! :))

Andrei C said...

Vine, vine. :)

Unknown said...

hm,deci cam asa arata un oras provincial la frantuji...care crezi a ar fi omologul lui la noi?

Andrei C said...

N-as putea zice. E cam plat pentru un oras asa aproape de munte. Iar centrul vechi nu are farmecul...ce zic, nu are farmec deloc. Nu stiu cu ce sa-l aseman de la noi...

Ashton Grimes said...

Grenoble, situat în sud-estul Franței, este un oraș cunoscut pentru frumusețea sa naturală și pentru rolul său important în domeniul științei și tehnologiei. Însă, dacă te referi la „Grenoble - ţeapa”, e posibil să te referi la o anumită experiență neplăcută sau la o așteptare care nu s-a îndeplinit așa cum te așteptai.

Related Posts with Thumbnails