Bine, bine, exagerez. E un mister doar pentru mine. Totuşi aş vrea să-l clarific. La ieşirea din Săftica spre Ploieşti, pe dreapta, este un soi de vilă abandonată. Are cineva idee ce e cu ea, a cui a fost, care e povestea ei?
E cu puţin înainte de intersecţia cu drumul spre Dumbrăveni-Baloteşti (strada Lahovary îi zice). După cum arată pământul (răscolit) suspectez că până de curând a fost ascunsă după nişte vegetaţie destul de deasă, drept pentru care nu am remarcat-o până acum.
Construcţia e un pic ciudată - nu ştiu dacă a fost o vilă de locuit sau sediul a ceva dar mi se pare cel puţin interesantă aşa cu turn. Faptul că în faţa ei se află ceea ce cred eu că era o fântână arteziană sau un fel de mic iaz mă duce cu gândul că ar fi fost o proprietate particulară. Totuşi, lângă poarta dărăpănată din imaginea de mai sus se află o gheretă de paznic, şi ea dărăpănată. Bine, ar fi putut fi adăugată după naţionalizare de exemplu. Nu ştiu de ce dar îmi place să cred că era o vilă de om foarte bogat de la 1900 şi că venea aici de la Bucureşti cu caleaşca. Un fel de "I had a mansion in Săftica before it was cool".
Evident, nu mă pricep nici un pic la arhitectură, construcţia cred că e mai recentă de 1900 şi mi-e că e ceva complet neinteresant ca un institut sau staţie meteorologică sau mai ştiu eu ce. De asta sunt curios să aflu dacă ştie cineva ceva.am căutat cât am putut (chiar şi pe wikimapia) dar nu am găsit nimic. În spatele ei se află staţia de emisie de la Săftica - 100kW de unde electromagnetice. Pentru curioşi, clădirea este aici (lângă DN1 cu iazul rotund în faţa ei şi spre dreapta imaginii se văd o parte din antenele staţiei de emisie pe unde scurte):
View Larger Map
18 comments:
Arată ca una din clădirile pe care le populează (în filme) traficanții columbieni... Mă aștept ca în turn să fie paznici înarmați :))
Mda, de asta mi-a si atras atentia pentru ca nu arata "normal" :)
Ar trebui sa se cheme 'compound'. Intr-una din asta l-au ucis pe Bin Laden.
Lahovary compound. Suna bine. "Welcome to my compound, guests. Err, I mean mansion."
Buna,si pe mine ma fascineaza cladirea aceasta si de ceva vreme caut informatii despre ea, fara succes insa...da, pana in primavara aceasta de-a lungul gardului erau copaci inalti, casa era f greu de observat; eu trec in fiecare weekend de vreo 6 ani pe acolo si pana sa dispara copacii pe poarta era un anunt "de vanzare" cu un nr de tel, am cautat pe net dar nu am gasit nimic referitor la casa; sper doar sa nu dispara.
Interesant. Vila a primit un nou gard de beton si o poarta de lemn. Deci cineva lucreaza la ea...
E un fost conac din anii 30, nu stiu insa numele familiei
Pe timpul lui Ceausescu era vila lui Emil Bobu.
Buna ziua
Din cate stiam de la parintii mei este Vila Cărăbuş a lui Constantin Tănase; de aici a si pornit imensul cortegiu de înmormantare ( se zice cca 1 milion de oameni) pe ultimul său drum
Cu stimă
arh. Silviu Gogulescu
Iar ca stil arhitectural şi posibilă datare pe baza acestuia pare să fie ceva aparţinănd unui curent extrem de puţin studiat de arhitecţi, total nejustificat, şi ca atare fără un nume clar ( neoflorentin, neoveneţian, neo medieval, etc şi care mai rar este denumit stilul Carol al II-lea deoarece coincide cu domnia lui (anii 30-40)).In orice caz parterul este deosebit de amplu şi după dimensiunile şi numărul ferestrelor pare săş indice un living capabil sa adaposteasca un numar mare de invitati, daca nu are si rol de sala de auditii ( asta vine in sprijinul ipotezei Vilei Ccaranbus a lui C Tanase)
arh. Silviu Gogulescu
Iar ca stil arhitectural şi posibilă datare pe baza acestuia pare să fie ceva aparţinănd unui curent extrem de puţin studiat de arhitecţi, total nejustificat, şi ca atare fără un nume clar ( neoflorentin, neoveneţian, neo medieval, etc şi care mai rar este denumit stilul Carol al II-lea deoarece coincide cu domnia lui (anii 30-40)).In orice caz parterul este deosebit de amplu şi după dimensiunile şi numărul ferestrelor pare să indice un living capabil sa adaposteasca un numar mare de invitati, daca nu are si rol de sala de auditii ( asta vine in sprijinul ipotezei Vilei Caranbus a lui C Tanase)
Scuzati greselile precedente
arh. Silviu Gogulescu
Foarte interesant - uite asa mai invat si eu ceva. Stiam de sintagma davai ceas, davai palton dar nu stiam a cui e.
Se pare ca este intradevar vorba de vila lui Constantin Tanase. Iata aici mai multe informatii:
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/justitia-este-parazitata-de-radiocomunicatii-6438.html
http://www.revistaclipa.com/6602/2012/03/restituiri/un-creator-de-public-constantin-tanase-ii
Al doilea articol mentioneaza faptul ca in curtea conacului sau C-tin Tanase isi mutase bordeiul parintesc in care crescuse!
- Fridolin Boacsa
Multumesc pentru update!
Se aseamana cu Cazinoul din Mamaia, proiectat de Victor Stephanescu...
Si eu urmaresc cu mare interes aceasta cladire inca de cativa ani de zile. Am tot cautat pe internet si abia acum am aflat ce este si cui a apartinut.
Multumesc frumos!
Mi se pare ca stilul aminteste pe cel al arhitectului G.M.Cantacuzino sau al Henrietei Delavrancea Gibory, fiica scriitorului B.St. Delavrancea si sora pianistei Cella Delavrancea. E un fel de al doilea val al stilului neo-romanesc, mai lipsit de ornamente. Poarta amprenta anilor '30. Eu tind sa cred ca a fost sediul radioului inainte de construirea Radiodifuziunii de pe strada Berthelot in anii 50. Aproximativ in spatele cladirii se afla niste stalpi de metal foarte inalti, poate pentru antenele emitatoarelor.
Este fosta clădire transmisii radio
Post a Comment