Am văzut Sofia anul acesta de Sfânta Maria și din păcate cele trei zile nu au fost de ajuns. Parte pentru că drumul dureaza mult, parte pentru că am avut activități outdoor - cățărarea pe Vitosha. Am auzit despre ea numai lucruri neutre sau negative însă pot declara cu încredere că sunt mistificări - probabil generate de vizitatori care au vrut să țină Sofia numai pentru ei.
O să vă arat doar câteva imagini rezultate din plimbarea de după-amiază pe care am făcut-o sâmbătă. De exemplu acest stil de ornare a clădirilor pe care l-am văzut și la Veliko - nu-mi dau seama dacă este același artist.
La baza peretelui ornat se află un fel de autografe dar necunoașterea limbii m-a împiedicat să descifrez ceva.
Și totuși iată ceva cunoscut. Dacă nu mă înșel și noi avem o stradă numită Hristo Botev, Eminescu-ul lor. Traducerea în engleză mi se pare reușită:
"Time goes by, time comes along,
All is old and all is new
What is right and what is wrong
You must think and ask of you..."
Sofia e un alt București, ceva mai denivelat și cu munte lângă el. Infrastructural cred că stau mai bine (e destul de greu să stai mai prost decât Bucureștiul la infrastructură și să fii din Europa), cel puțin în ceea ce privește parte din centură și magistralele care taie orașul. Sunt bulevarde largi de 3-4 benzi cu despărțitoare de sens și fără treceri de pietoni (pietonii traversează prin pasaje). Aroma de comunism persistă însă, ceva mai puternic aș zice. De la "borcanele" de poliție din intersecții (da, ei au asa ceva) la arhitectura stalinistă...
...și bisericile ascunse printre blocuri înalte.
...și bisericile ascunse printre blocuri înalte.
La ei și moștenirea turcească e un pic mai puternică - în centru e cel puțin o moschee, un muzeu și se simte și la mâncare. Apropo de mâncare, se mănâncă tare bine la Sofia. E adevărat că am ratat un resturant tradițional de data asta pentru că există două străzi cu același nume în Sofia (!) și evident noi am fost pe cea greșită. Mă rog, data viitoare...
Una dintre atracțiile principale este catedrala Alexander Nevsky. Este doar un pic mai mică decât Catedrala Sfântul Sava din Belgrad care e cea mai mare catedrală ortodoxă din lume. Nu mi-e clar unde o să fie în acest top Catedrala Mântuirii Neamului (și cum se va traduce această denumire).
Catedrala e așezată lângă parlamentul bulgar (he he, se pare că așa trebuie, parlamentul și catedrala...) care nu e deloc la fel de impresionant ca al nostru dar nah, noi suntem defecți la capitolul acesta.
În fața parlamentului este monumentul Țarului Eliberator - Alexandru al 2-lea care i-a scos de sub turci. Chiar așa, eu la istorie nu mi-am pus niciodată problema ce făceau bulgarii când noi ne jucam de-a independența cu rușii la ei în țară. Se pare că așteptau eliberarea...
De fapt și catedrala e numită după un sfânt rus (ale cărui moaște sau mă rog, o mică parte din ele, sunt în catedrala, donație de la ruși). Amuzant e că au schimbat numele catedralei o perioadă în timpul primului război mondial pentru că Bulgaria și Rusia erau în alianțe diferite - dar apoi au schimbat la loc și au revenit la sentimente mai bune față de Mama Rusia. Chiar așa, oare numele o fi ajutat la păstrarea ei în timpul comunismului?
Apropo de chestii mari și ciudate - mai jos avem casa de cultură (bine, bine, îi zice de fapt Palatul Național al Culturii - NDK Natsionalen dvorets na kulturata). Construită într-un stil plăcut mie, acela de OZN suspect, tronează deasupra Bulgaria Square. Eu sunt destul de convins că poate decola la nevoie și probabil e echipată și cu ceva Death Ray dar poate fi activată și pornită doar cu moaște de comunist adevărat.
Tot în Bulgaria Square, un monument ciudat - nu-mi dau nici măcar seama dacă e terminat. Aparent e terminat și se cheamă "1300 Years Bulgaria" (piața a fost amenajată cu ocazia acestui jubileu) dar popular mai e cunoscută ca "cea mai urâtă sculptură din Bulgaria" sau "Petohuynika - the dick with five heads". Not sure about that dar da, e cam urâtă...
Nu toate scupturile din Bulgaria sau Sofia sunt urâte - ba chiar aș susține contrariul, gândindu-mă la ce am mai văzut prin țară. Dacă te străduiești un pic găsești și ceva mai puțin dubios.
Strasse-ul! Adică unde merge lumea bună să fie văzută. E vorba de bulevardul Vitosha, o stradă acum pietonală plină de magazine și restaurante. Zic "acum pietonală" pentru că o parte din ea a devenit pietonală abia recent și încă te poți împiedica de șinele de tramvai rămase.
La un capăt al bulevardului este biserica Sfânta Nedelya iar la capătul celălalt...Vitosha itself. Bine, nu e chiar muntele, strada se termină în Bulgaria Square dar fiind un spațiu deschis, acesta este dominat de Vitosha cu cei 2000+ metri ai săi.
Noi n-am apucat să vedem foarte mult din oraș dar ne-a plăcut pentru început. Data viitoare mergem să vedem și ceva muzeu al armatei și dacă nu mă înșel au și un muzeu al comunismului, ceea ce noi nu avem (încă).
Ah da, să nu uit de grafitti-uri, chiar lângă hotel aveam doua foarte faine.
E adevărat că și la noi au apărut niște grafitti-uri simpatice din specia asta de grafitti organizat. Chiar așa ar trebui să le vânez un pic...
Rămâi cu bine Sofia, pe data viitoare!
No comments:
Post a Comment